Украинското външно министерство е привикало днес българския посланик в Киев, по

...
Украинското външно министерство е привикало днес българския посланик в Киев, по
Коментари Харесай

Киев привика българския посланик заради коментар на Радев за Крим

Украинското външно министерство е привикало днес българския дипломат в Киев, във връзка коментара на президента на България Румен Радев в снощния кандидат-президентски спор, че Крим е част от Русия, съобщи Ройтерс.

Посланикът ни в Киев, Костадин Коджабашев е бил поканен тази заран в Министерството на външните работи на Украйна, с цел да му бъде предадено несъгласието на страната с изявлението на президента Румен Радев. По време на дебата, във връзка на статута на Крим той сподели:  " В момента е съветски, кой да е?! ".

Украинското външно министерство дефинира в официално   тези думи като неточни и неприемливи.

" Подчертано бе, че думите на сегашния български президент не способстват за развиването на добросъседските връзки сред Украйна и България и внезапно опонират на формалната позиция на София в поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на нашата страна в нейните интернационално приети граници. Очакваме българският президент Румен Радев да опровергае изявлението си през вчерашния ден ", се споделя още в текста.

Според министерството дипломат Коджабашев е уверил държавното управление на Украйна в " непоколебимата позиция на България за поддръжка на териториалната целокупност на Украйна, в това число Крим като неразделна част от територията на нашата страна, и напъните за деокупация на полуострова, в частност посредством присъединяване на България в Кримската платформа ".

В кандидатпрезидентски спор Радев сподели също, че западните наказания против Москва не дават предстоящите резултати и че Европейският съюз би трябвало да възвърне разговора с Русия, без значение какъв брой обтегнати са връзките.

Украинското външно министерство съобщи, че чака Радев да си вземе обратно думите, които съгласно ведомството са в прорез с " формалната позиция на София в поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на нашата страна в нейните интернационално приети граници

Европейската комисия също излезе с коментар като напомни формалната позиция на Европейски Съюз по въпроса за Крим. От позиция на 27-те страни и на институциите на Европейски Съюз, Крим е Украйна, съобщи през днешния ден представител на Европейската комисия на конференция в отговор на въпрос, обвързван с думи на президента Румен Радев в снощния избирателен спор в Българска национална телевизия.

Няма да разясняваме изказването на президента Радев, само че можем да напомним какво е мнението на Европейски Съюз за Крим - Крим е украинска територия, която беше нелегално анексирана, в нарушаване на интернационалното право от страна на Русия, уточни представителят. Той добави, че тази позиция е доста ясна от 2014 година и от този момент е повтаряна неведнъж. 

В рамките на днешния ден това е вторият случай на реакция на дипломатическо равнище от друга страна, откакто по-рано през днешния ден стана ясно, че посланикът ни в Турция също е бил привикан тази заран в на незабавна среща в турското външно министерство, на която турската страна е отхвърлила изказванията, че публични институции в страната се бъркат във вътрешните работи на България.



 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР